Rövidtávú lakáskiadás: alanyi mentesként is áfát kell fizetnünk!?

Figyelem! Ez a cikk több mint 3 hónapja került publikálásra, elképzelhető, hogy már nem minden információ releváns, vagy változtak a jogszabályok, törvények.

Amikor alanyi áfamentességet választunk a rövidtávú lakáskiadási tevékenységünkre, sokan megnyugszunk, hogy nem is kell foglalkozni az áltanos forgalmi adóval mindaddig, amíg éves szinten a 8 milliós áfa mentes határt nem érjük el. Ám ez nem mindig van így! Nézzük, milyen esetben nem vonatkozik ránk ez a mentesség!

Amikor adószámot igénylünk a rövidtávú lakáskiadási tevékenység végzéséhez, automatikusan az áfa törvény alanyaivá válunk, s mint olyan, vonatkozik ránk annak – és a kapcsolódó jogszabályoknak – minden előírása.

A legtöbben alanyi áfamentességet választanak erre a tevékenységükre és úgy gondolják, hogy ez a választás automatikusan vonatkozik minden egyéb, áfát érintő tételre. Sőt, laikusként sokszor nem is gondolják, hogy egy adott tevékenység áfát érinthet.

A nemzetközi portálokon (pl. Airbnb, Booking, stb.) hirdető adóalanyoknak fontos tudniuk azt a jogszabályi előírást, miszerint kötelező (!) közösségi adószámot igényelniük, amennyiben egy másik tagállamban letelepedett adóalanytól szolgáltatást vesznek igénybe. Amennyiben tehát az Airbnb, Booking, vagy más tagállami adóalany portálján hirdetünk, akkor adóalanyként nem csak hogy meg kell igényelnünk a közösségi adószámot, hanem azt közölnünk is kell a másik partnerrel.

A közösségi adószámot a NAV-nál tudjuk megkérni, magánszemélyként a T101, egyéni vállalkozóként a T101E, gazdasági társaságként a T201T nyomtatványon. (Magánszemélyként érdemes személyesen intézkedni, mivel a kérelem benyújtásakor azonnal regisztrálják az EU-s adószámunkat. Sajnos a többi gazdálkodási formában ezt a kérelmet csak elektronikusan lehet benyújtani az ügyfélkapun keresztül és nagyon sok időt vesz időnként igénybe, mire az adóhatóság regisztrálja a közösségi adószámukat.)

Miután megkaptuk és a partnernek megadtuk a közösségi adószámunkat (Airbnb portálján a regisztrált, személyes adataink között tudjuk ezt megtenni, Booking-nak viszont e-mailen keresztül tudjuk egyelőre csak megküldeni), az általuk kiállított jutalékszámlán ezt fel fogják tüntetni és ezt a számlát a továbbiakban már áfa nélkül, mentesen fogják részünkre kiállítani. Ettől az időponttól viszont a számlán szereplő jutalékra saját magunknak kell felszámítanunk az áfát (melynek mértéke 27% és nem 18%, hiszen itt a portálon lévő hirdetésünkre vonatkozó jutalékot fizetjük, mely szolgáltatás az általános áfa-kulcs alá tartozik, szemben az általunk végzett lakáskiadási tevékenységgel, melynek kedvezményes áfakulcsa van).

A jutalékra felszámított 27%-os áfát be is kell vallanunk és meg is kell fizetnünk az adóhatóság felé. Emellett a közösségi összesítő nyilatkozatot is be kell nyújtanunk (A60-as nyomtatvány), melyen feltüntetjük, hogy melyik közösségi szolgáltatótól milyen nettó értékű szolgáltatást vettünk igénybe az előző időszakban.

E két bevallás gyakorisága havi vagy negyedéves lehet. Amennyiben havi áfakörösek vagyunk, vagy alanyi mentesek vagyunk a lakáskiadási tevékenységünk tekintetében, úgy a jutalékkal kapcsolatos áfát és a kapcsolódó összesítő nyilatkozatot havonta kell benyújtanunk, míg negyedéves áfabevallók esetén e két bevallás benyújtása is negyedévente történik az általános szabályok szerint.

Szintén fontos tudnivaló, hogy azok, akik áfát fizetnek a lakáskiadási tevékenységük után, jogosultak a jutalékkal kapcsolatosan felszámított 27%-os áfa levonására is, amennyiben az áfa levonásra vonatkozó, egyéb feltételek is fennállnak.

Mint a fentiekből is kiderül, még a legegyszerűbbnek tűnő tevékenység végzése is alapos körültekintést igényel mind jogi, mind pedig működési, működtetési szempontból, ezért mindenkinek javaslom, hogy ne csak a tevékenység kezdetekor, hanem annak végzése során is figyeljen az esetleges adó- és eljárási szabályozásokra, valamint változására annak érdekében, hogy el tudja kerülni az esetleges bírságokat.

MEGOSZTÁS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás

Cikk szerzője:

Kis-Vén Valéria
közgazdász, okl.adószakértő, könyvelő