Rövidtávú lakáskiadás (Airbnb, Booking, stb): érdemes lehet áfa-körbe lépni!?

Figyelem! Ez a cikk több mint 3 hónapja került publikálásra, elképzelhető, hogy már nem minden információ releváns, vagy változtak a jogszabályok, törvények.

Azoknak küldöm ezt a levelet, akik jelenleg áfa tekintetében alanyi adómentesként végzik a magánszálláshely-szolgáltatási tevékenységet. Kérem, szíveskedjen mindenki alaposan átolvasni az alábbi levelet, mert lehet, hogy optimalizálható lenne az adója.

Amennyiben nem lépi át valaki év közben a 12 milliós áfa-határt, akkor lehetősége van arra, hogy decemberben bejelentse, hogy jövő évben (évtől) áfás szeretne lenni. Kérem, mindenki gondolja át ezt a lehetőséget (ezért is írom), főleg azok, akiknek van Booking-os jutalékszámlájuk vagy pl. sok az Airbnb-s jutalékszámla vagy olyan kiadásaik vannak, amelyek sok áfát tartalmaznak (sokan nem saját maguk végzik a mosást, takarítást, üzemeltetést, stb).

Azért kellene átgondolni az áfa körbe lépés lehetőségét, mert lehet, hogy jobban járna anyagilag mindenki, optimalizálhatnánk az adózását, ugyanis a vendégeknek kiállított számlákon 5%-os fizetendő áfát kell szerepeltetni, viszont a költségek közül a legtöbb 27%-os áfát tartalmaz, ami a legtöbb esetben le is vonható. A költségekről mindig számlát kell kérni, amelyen szerepel az adott személy neve, címe és (pontos) adószáma. A számla, amin adószám szerepel, máris megy be a NAV-os rendszerbe, amit mi a könyvelés során le tudunk kérni, így minden olyan számla, ami ezen a listán szerepel, felhasználható a könyvelés során.

A rezsiköltségeknél az áfa levonhatóságával sajnos nem lehet számolni, mert a közüzemi szolgáltatóknál nem létezik „adószámos magánszemély” kategória, így vagy adószám nélkül „sima” magánszemély valaki, vagy már egyéni vállalkozó/cég. Úgyhogy pont a legnagyobb költségeknél nem lehet levonni az áfát, mert nem teszik rá az adószámot a magánszemély neve után. Viszont például a tisztítószerek, mosatás költségei is magasak, illetve amennyiben a takarítás számlája áfás, ez is levonható. Akinek pedig üzemeltető végzi a kiadással kapcsolatos teendőket, általában az is áfás számlát kap és fizeti az áfát. Emellett van, aki ágyneműt bérel, ami szintén áfás, de levonható például az összes felszerelés (pl. szőnyeg, étkészlet) és berendezés (pl. ágy, asztal, stb), karbantartás áfája is.

Ami még fontos és sokaknál nagyon magas áfa-fizetési kötelezettséggel jár, az a hirdetések jutaléka, ugyanis mind az Airbnb, mind pedig a Booking jutalékszámlái után 27%-os áfát fizetnek azok az ügyfelek, akik itt hirdetnek (a szállás.hu-nál és a többi magyar portálnál is ez a helyzet). Amennyiben valaki áfa körbe lép, úgy ezeket az áfa-összegeket nem kell befizetni, ugyanis bár fel kell számolni úgy, ahogy szoktuk, de amiatt, hogy áfa-körös valaki, lehetősége van azt le is vonni, úgyhogy ez így plusz-mínusz lesz, azaz nem kell befizetni ezt az áfát.

Ezen kívül a nettó elszámolás miatt mind a turisztikai hozzájárulás alapja, mind pedig a 4%-os IFA alapja (ahol ilyen mértékű) is alacsonyabb lenne. Bár nem sok, de azért egy év alatt ez is jelentős megtakarítás lehet!

Példaként írom, hogy jobban érthető legyen és szemléletesebb (a számolási lépéseket is leírom, hogy mindenki a saját bevételeinek és költségeinek megfelelően át tudja számolni)

Ha valakinek van 1 millió Ft-os bevétele, ami jelenleg áfa mentes, akkor 5%-os áfát figyelembe véve 0,0467-el kell megszorozni a mostani bevételét, így megkapja, hogy 47.619 Ft-ot kell(ene) áfára befizetnie, ha semmilyen levonható áfája nem lenne. (Ha megnézzük, még levonható áfa nélkül is jó azoknak, akik 50-60 ezer Ft-ot fizetnek a jutalék áfája miatt most alanyi mentesként).

Ahhoz, hogy még ezt se kelljen befizetni, ezt a 47.619 Ft-os fizetendő áfát 0,2126-al el kell osztanunk, hogy megkapjuk, mennyi bruttó, 27%-os áfát tartalmazó költségről kell számlát „szerezni”, hogy pontosan nulla legyen a fizetendő áfa, így 47.619 / 0,22126 = 223.985 Ft. Persze, ezt nem kell elérni, ha nem érjük el, akkor is valamennyivel még ez az összeg is csökkenthető szinte bárkinél. Ha pedig több lesz a levonható (pl. ha épp bútort cserél valaki, stb), akkor pedig mínuszos lesz az áfa, amit a következő időszakra tovább görgetve felhasználhatunk majd és levonhatjuk az előző mínuszt a következő havi fizetendő részből. Amennyiben pedig negyedéves bevallónál 250 ezer Ft-ot, havi bevallónál 1 millió Ft-ot eléri ez a mínusz, akkor vissza is igényelhető az áfa.

Annyit kell még tudni, hogy az, aki áfa körbe lép, pénzforgalmi számlát kell nyitnia egy banknál (nem minden bank nyit ilyet), ami azt jelenti, hogy a bank bejelenti a NAV-nak a  bankszámla számát. A tevékenységgel kapcsolatos utalásokat viszont itt kell intézni (vendégektől/Airbnb-től/Bookingtól érkező utalásos számlákat illetve az általunk kifizetett költségek számláit, ha azok utalásosak).

Szóval, érdemes átgondolni, hogy esetleg ne váltsunk-e áfa-körre. Ha valakit elgondolkodtat, akkor jelezze és megbeszéljük. December 17-ig még el tudom intézni a bejelentéseket. Ha valakinek kétséges, hogy megéri-e, az gyűjtse össze írásban a havi költségeit és kiszámoljuk, bár a fentieket úgy írtam, hogy érthető legyen és ki tudja bárki számolni, de segítek természetesen, nyugodtan szóljon mindenki!

MEGOSZTÁS

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email
Nyomtatás

Cikk szerzője:

Kis-Vén Valéria
közgazdász, okl.adószakértő, könyvelő